Satureja montana

Bonenkruid

Variatie

information-circle
Het minimale aantal dat u kunt bestellen is 4.

heroicons/solid/truck Verzending binnen 3-10 werkdagen

  • Borderplant
  • Compacte plant
  • Groepsbeplanting
  • Geurend
  • Kruidig aroma
  • Geneeskrachtige eigenschappen

De Satureja montana, beter bekend als winterbonenkruid of bergsteentijm, is een charmante toevoeging voor elke kruidentuin of border. Met een natuurlijk bossige en stijve opgaande groeivorm, beschikt deze wintergroene vaste plant of halfheester over smalle, bijna lijnvormige bladeren die een sterk aroma verspreiden. De donkergroene bladeren geven niet alleen structuur aan uw tuin, maar zijn ook een genot voor de neus.

Van juli tot september kunt u genieten van de kleine, verfijnde bloempjes die variëren van paars, lila wit tot lila roze. Deze bloeiwijze biedt niet alleen een esthetisch hoogtepunt in de tuin, maar trekt ook nuttige bestuivers zoals bijen en vlinders aan. Na de bloeiperiode worden de bloemen gevolgd door karakteristieke donkerbruine zaden.

Winterbonenkruid is niet veeleisend als het gaat om standplaats en bodemtype; het gedijt optimaal op een zonnige plek in neutrale tot kalkrijke, goed doorlaatbare grond. Bovendien is Satureja montana een zeer winterharde keuze die goed bestand is tegen droogte, zeewind en luchtvervuiling, en heeft het nauwelijks te kampen met ziektes of plagen.

Naast de decoratieve en ecologische voordelen, heeft winterbonenkruid een schat aan culinaire en medicinale toepassingen. De blaadjes kunnen vers gebruikt worden in gerechten of gedroogd als smaakmaker. Ze worden vooral gewaardeerd in bonenschotels, soepen en sauzen vanwege de pittige, peperachtige smaak. Medicinaal wordt het kruid ingezet voor diverse kwalen, waaronder spijsverteringsproblemen en mild antibacteriële toepassingen.

Door de veelzijdigheid en onderhoudsvriendelijkheid van Satureja montana is dit kruid een uitstekende keuze voor iedereen die zijn tuin niet alleen mooier wil maken, maar ook wil genieten van de praktische voordelen die deze plant te bieden heeft. Het winterbonenkruid is daarmee een must-have voor zowel de tuinier die houdt van een onderhoudsarme en robuuste plant, als voor de kok die graag verse kruiden binnen handbereik heeft.

Verzorging en water

Het bonenkruid heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

Onderhoud

Het bonenkruid heeft weinig onderhoud nodig. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Tijdens de groeiperiode kan de plant af en toe getopt worden om de groei te stimuleren.

Standplaats

Het bonenkruid gedijt het beste in een zonnige standplaats, het liefst in direct zonlicht. Zorg ervoor dat de plant voldoende luchtcirculatie heeft en beschermd is tegen harde wind.

Tip

Het bonenkruid houdt van warmte, dus zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat waar het lekker warm kan worden. Dit zal de groei en aroma van de bladeren bevorderen!

Satureja montana, oftewel bonenkruid, is een veelzijdige plant die zowel decoratief als in de keuken gebruikt kan worden.

Als decoratieve plant voegt bonenkruid een vleugje groen toe aan elke tuin, border of bloembak. De kleine paarse bloemetjes trekken bijen en vlinders aan, wat zorgt voor een levendig en kleurrijk geheel.

In de keuken wordt bonenkruid vaak gebruikt om de smaak van bonen, erwten en andere peulvruchten te versterken. De aromatische bladeren voegen een pittige, peperachtige smaak toe aan gerechten. Daarnaast kan bonenkruid ook gebruikt worden in soepen, sauzen en salades.

Door zijn medicinale eigenschappen wordt bonenkruid ook traditioneel gebruikt voor het bevorderen van de spijsvertering en het verlichten van buikkrampen. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking.

Bloeimaand
Bladkleur Groen
Hoogte volgroeide plant 50 cm
Plant familie Satureja | Bonenkruid
Standplaats Zon
Eigenschappen Geurend, Groepsbeplanting, Compacte plant, Borderplant

heroicons/solid/home

Afhaling 15% korting

Kleine Dries 25 - 8600 Diksmuide   

Korting Niet Cumuleerbaar met Andere Acties

heroicons/solid/truck

Gratis levering vanaf 75 euro

Bestelling BE kleiner dan €75:  Levering €9.95   

Levering NL: €11.95 | DE: €11.95 | FR €15.95 

heroicons/solid/credit-card

Eco, kado, maaltijdcheques

Edenred - Sodexo - Monizze met mobiele betaalterminal bij levering na afspraak

Gerelateerde producten

Navigeren door de elementen van de carrousel is mogelijk met de tabtoets. U kunt de carrousel overslaan of direct naar de carrouselnavigatie gaan met de overslaan links.
Helichrysum italicum
Kerrieplant
Armoracia rusticana
Mierikswortel
€ 2,95
Chamaemelum nobile
Roomse kamille
€ 2,55
Mentha piperita 'Nigra'
Zwarte pepermunt
€ 2,55
Rumex acetosa
Zuring
€ 2,75
Chamaemelum nobile 'Treneague'
Loopkamille
Rosmarinus Officinalis
Rozemarijn
Vanaf € 2,95
Thymus citriodorus
Citroentijm
€ 2,75
Rheum rhabarbarum
Rabarber
€ 2,75
Mentha spicata 'Crispa'
Kruizemunt
€ 2,55