Plantenkwaliteit en Groeigarantie bij Arborix: Uw Zekerheid voor Gezonde Planten

Kwaliteit van planten en aangroeigarantie

Uw planten worden  tweemaal onderworpen aan een kwaliteitscontrole.  Zo weten we met zekerheid dat we aan u gezonde planten leveren.  Toch is een plant een levend wezen.  Ook planten hebben honger en dorst.  Vergeet daarom niet om water te geven en gepaste bodemverbeteraar/meststof te gebruiken.
We bieden alle planten het hele jaar door aan, hierdoor zijn niet alle planten bij levering op hun hoogtepunt.  Zo kunnen er planten (vb. vaste planten) na hun bloei in de kwekerij ingesneden worden. Daardoor kan de plant visueel iets minder aantrekkelijker zijn.  De kwekers doen dit, met als doel de wortelgroei of een nieuwe bloei te stimuleren.  Hou hier rekening mee!

Aangroeigarantie is enkel maar geldig wanneer de planten in de volle grond verder gekweekt worden. 

Wat behoort niet tot onze aangroeigarantie?

 • Afsterven van de plant ten gevolge van uitdroging
 • Infectie door insecten of schimmels
 • Verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen
 • Strenge winters (we geven op onze website aan of er een plant al dan niet winterhard is). Deze indicatie is voor een volgroeide volwassen plant.  Een jonge plant is gevoelig voor koude, gelieve daar rekening mee te houden)
 • Hagen die zonder steunpaal en steundraad geplant worden.
 • Bomen die zonder boompaal en boomband geplant worden.
 • Uitdroging van de blote wortels vooraleer de plant in de grond geplaatst wordt.
 • Planten die in pot geplant worden of in een verhoogde bloembak.
 • Onder de groeigarantie vervallen nooit de transportkosten.  Kosten die eventueel gemaakt kunnen worden om te komen vervangen.
 • Bij eventuele vergissing kan de schadevergoeding nooit hoger zijn dan het factuurbedrag.

Hoe lang hebt u garantie?

 •  Bij  aankoop van bomen, hagen, heesters in blote wortel of kluit, hebt u garantie tot 1 mei.  De plantperiode loopt van november tot eind maart.  Wanneer u deze planten niet direct kan planten, dienen er een paar voorzorgsmaatregelen genomen te worden.
 • Bij aankoop van planten in pot, hebt u 2 maanden garantie, gerekend vanaf de dag van levering.
 • Bij aankoop van bloembollen, hebt u garantie, gerekend vanaf de dag van levering tot en met het bloeiseizoen.

Procedure van vervanging:

1.         Binnen de garantietermijn, brengt u ons via email op de hoogte van het groeiprobleem bij uw plant.
2.         Graag ook enkele foto’s toevoegen.  Bij voorkeur een foto van de volledige plant, een detailfoto en een foto van de
            standplaats in de border of als solitair.
3.         Graag kijken we verder met u wat er juist met de plant gaande is.  Dit ook ter bescherming van de nieuwe plant.
4.         Valt het probleem binnen onze aangroeigarantie dan worden de planten vervangen.

Wat als ik mijn planten niet direct kan planten?

 • Zet de planten beschut (vrij van zon en wind) en houdt de planten vochtig.
 • Planten met kluit dienen afgedekt te worden met een stuk plastiek of jute en tevens op een beschutte vorstvrije plaats bewaart te worden.  Hou de wortels goed vochtig.
 • Bij Planten met blote wortels, hebt u 2 keuzes.  U kan uw blote wortels afdekken met een stuk plastiek of jute en op een beschutte vorstvrije plaats bewaren.  Of u kan uw planten indrijven in de aarde zodat de wortels volledig bedekt zijn in aarde.  Afhankelijk van uw keuze horen de wortels vochtig te blijven.
 • Plaats de planten in pot zeker niet in een te warme omgeving.  Door een warme omgeving, drogen de potten sneller uit en krijgt de aarde warm.  Zo kunnen uw planten wat in de war geraken qua klimaat.

Plantenpaspoort

Bij levering is er per soort plant, minstens 1 plant die met naam wordt aangegeven.  Deze plant (of een andere plant van het lot) draagt dan ook  het plantenpaspoort.  Het plantenpaspoort is een officieel document dat vereist is bij het fytosanitair vrijgeven van stekken, zaden, jonge planten en bomen en het verhandelen ervan binnen de Europese Unie. Dit document moet bij vervoer van de planten binnen de EU aanwezig zijn. Het is geen echt document, maar een set verplichte informatie dat op de documentatie vermeld moet zijn. Met deze informatie is het mogelijk om de oorspronkelijke producent op te kunnen sporen.