Hippuris vulgaris

Lidsteng

Variatie

information-circle
Het minimale aantal dat u kunt bestellen is 4.
exclamation
Enkel verzending naar België

heroicons/solid/truck Verzending binnen 3-10 werkdagen

 • Komt voor in moerassen en waterrijke gebieden
 • Smalle, langwerpige bladeren die in kransen rond de stengel groeien
 • Opvallende opgaande groeiwijze
 • Vooral bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen
 • Makkelijk te onderhouden in een waterrijke omgeving
 • Wordt vaak gebruikt in aquaria en waterpartijen

Hippuris vulgaris, beter bekend als lidsteng, is een karakteristieke waterplant die bijna over de gehele wereld en zeker ook in België en Nederland te vinden is. Kenmerkend zijn de smalle blauwgroene tot grijsgroene blaadjes die in mooie kransen rondom holle stengels gerangschikt zijn. Deze stengels rijzen graag 10 tot 20 cm boven het wateroppervlak uit en creëren een sierlijk effect dat niet misstaat in een waterrijke tuin of vijver. De gelijkenis met paardenstaart is opmerkelijk, maar schijn bedriegt: lidsteng maakt deel uit van een andere familie en heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen.

In de zomermaanden tooit de plant zich met kleine groene bloemetjes bestaande uit één stamper, één meeldraad en enkele subtiele schubjes. De voorkeur voor een standplaats in de volle zon of halfschaduw maakt de lidsteng een flexibele keuze voor verschillende tuinaspecten. Hij groeit het best in een waterdiepte van 10 tot 50 cm met een voorliefde voor kalkrijke bodems. Daarnaast is de Hippuris vulgaris een sterke waterplant die zeer goed winterhard is en zelfs wintergroen blijft als hij voldoende diep is geplant. Dit zorgt ervoor dat de plant vroeg in het seizoen begint met het produceren van zuurstof, wat een gezonde vijver bevordert.

De plant is zeewindtolerant en kan overleven in zilte klei, is bestand tegen luchtvervuiling, en blijft over het algemeen vrij van ziektes en ongedierte. Zijn bescheiden afmetingen maken hem uitermate geschikt voor zowel grote als kleine vijvers. Bovendien draagt de lidsteng bij aan de biodiversiteit door een habitat te bieden aan verschillende vijverbewoners.

Een Hippuris vulgaris in huis of tuin betekent kiezen voor een sterke, onderhoudsvriendelijke en esthetisch verrijkende plant die bijdraagt aan het ecologische evenwicht in en rond het water. Of je nu een vijverliefhebber bent, of simpelweg van een natuurlijke touch in je tuin houdt, lidsteng is een uitstekende keuze om sfeer en leven aan je waterpartij toe te voegen.

Verzorging/Water

Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

Onderhoud

Verwijder regelmatig dode bladeren en houd de plant vrij van onkruid. Knip de plant terug indien nodig om de groei te stimuleren.

Standplaats

Plaats de Hippuris vulgaris op een plek waar het voldoende zonlicht krijgt, maar ook in de halfschaduw kan staan. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien.

Tip

Een handige tip voor het onderhoud van deze plant is om hem in een ondiepe bak of vijver te plaatsen, waar hij zich natuurlijk kan verspreiden.

Hippuris vulgaris, ook wel bekend als lidsteng, is een plant die vaak wordt gebruikt voor decoratieve doeleinden in tuinen en landschapsarchitectuur.

Door zijn lange, fijne bladeren en verticale groeipatroon is de plant ideaal voor het creëren van textuur en contrast in bloembedden en borders. Het voegt ook een speels en natuurlijk element toe aan waterpartijen en moerasachtige gebieden.

Naast zijn decoratieve waarde heeft de lidsteng ook enkele courante toepassingen. Van oudsher wordt de plant gebruikt als medicinale kruid in de volksgeneeskunde vanwege zijn ontstekingsremmende en diuretische eigenschappen. Het kan worden gebruikt bij de behandeling van urineweginfecties en om de bloeddruk te verlagen.

Daarnaast wordt Hippuris vulgaris ook vaak ingezet voor het zuiveren van water in vijvers en waterpartijen. De plant absorbeert nutriënten en verontreinigende stoffen, waardoor het water helder en gezond blijft.

Bladkleur Groen
Hoogte volgroeide plant 60 cm
Plant familie Hippuris | Lidsteng
Standplaats Halfschaduw, Zon
Eigenschappen Opgaande groei

heroicons/solid/home

Afhaling 15% korting

Kleine Dries 25 - 8600 Diksmuide   

 • Korting Niet Cumuleerbaar met Andere Acties

heroicons/solid/truck

Gratis levering vanaf 75 euro

 • Bestelling België kleiner dan €75: Levering €9.95   
 • Levering NL: €11.95 | DE: €11.95 | FR €15.95 

heroicons/solid/credit-card

Eco, kado, maaltijdcheques

 • Eco Edenred - Sodexo - Monizze met online @ bij afrekenen betaalmethode
 • Kado en Maaltijdcheques Edenred - Sodexo - Monizze met mobiele betaalterminal bij levering na afspraak

Gerelateerde producten

Navigeren door de elementen van de carrousel is mogelijk met de tabtoets. U kunt de carrousel overslaan of direct naar de carrouselnavigatie gaan met de overslaan links.
Typha Minima
Kleine lisdodde
Vanaf € 3,55
Typha latifolia
Grote lisdodde
€ 3,55
Pontederia cordata
Snoekkruid
€ 5,45
Juncus Effusus 'Spiralis'
Krulpitrus
Vanaf € 3,55
Iris 'Blue King'
Baardloze iris
Nymphaea 'Marliacea Carnea'
Waterlelie
€ 26,95
Iris Pseudacorus
Gele lis
Vanaf € 3,55
Anemopsis californica
Moerashouttuynia
€ 7,95
Darmera peltata
Schildblad