Sambucus nigra 'Aurea'

Geelbladige vlier

Variatie

heroicons/solid/truck Verzending binnen 3-10 werkdagen

 • Koop 10 voor € 9,86 per stuk
 • Vlinderplant
 • Vruchtdragend
 • Geurend
 • Sterke groeier
 • Geelbladig
 • Sambucus nigra 'Aurea'

Ontdek de charme van de Sambucus nigra 'Aurea', beter bekend als de geelbladige vlier. Deze sierlijke plant is een echte aanvulling op elke tuin met zijn middelgrote gestalte en bladverliezende karakter. De vlier presenteert een harmonieuze rond opgaande vorm die met de jaren uitgroeit tot een brede, welgevormde kroon, versierd door elegant afhangende takken.

De geveerde bladeren zijn een lust voor het oog. Samengesteld uit vijf geelgroene tot goudgele elliptische deelblaadjes, voorzien van een fijn gekartelde rand, vangen ze het zonlicht op en weerkaatsen ze in warme tinten. Maar het is in het late voorjaar wanneer de Sambucus nigra 'Aurea' een ware show steelt. De grote, naar muskus geurende, witte bloemtuilen sieren de plant in mei en juni, een romantisch schouwspel dat ervoor zorgt dat niemand onverschillig voorbij loopt.

In de herfst verandert het schouwspel wanneer de bloemen plaatsmaken voor eetbare zwarte bessen. Deze bessen zijn niet alleen een feest voor het oog, maar kunnen ook verwerkt worden in jams en andere culinaire creaties. De plant is niet kieskeurig wat betreft zijn standplaats; hij gedijt goed in volle zon of halfschaduw en stelt weinig eisen aan de bodem.

De geelbladige vlier is bijzonder winterhard en zal zelfs goed gedijen in gebieden met zeewind en luchtvervuiling. Dit maakt hem een trouwe groene metgezel in stedelijke omgevingen. Bovendien lokt de plant een divers scala aan bijen, insecten en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in jouw tuin of omgeving.

Kies voor de Sambucus nigra 'Aurea' als je een makkelijke, maar opvallende plant zoekt die het hele jaar door visueel en ecologisch waarde toevoegt aan jouw tuin of groene ruimte. Niet alleen verrijk je jouw eigen uitzicht met zijn prachtige bladeren, bloemen en bessen, maar je ondersteunt ook het lokale ecosysteem met een plant die leven aantrekt. Een win-win voor elke natuurliefhebber!

Verzorging en water

De geelbladige vlier (Sambucus nigra 'Aurea') heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan.

Onderhoud

Knip dode of beschadigde takken weg in het late voorjaar of vroege zomer om de plant gezond te houden. Verwijder ook regelmatig onkruid rondom de vlier om de groei te bevorderen.

Standplaats

Deze plant gedijt het beste op een zonnige locatie, maar kan ook gedeeltelijke schaduw verdragen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en voedzaam, en geef de vlier voldoende ruimte om te groeien.

Tip

Als de bladeren van de geelbladige vlier beginnen te verkleuren of verwelken, kan dit duiden op een gebrek aan voedingsstoffen. Geef de plant wat organische mest of compost om de groei te stimuleren.

De Sambucus nigra 'Aurea', ook wel bekend als de geelbladige vlier, is een prachtige plant die vaak wordt gebruikt voor decoratieve doeleinden.

De opvallende gele bladeren van deze plant zijn een blikvanger in elke tuin of landschap. De geelbladige vlier kan worden gebruikt als solitaire plant, maar ook als mooie toevoeging aan een border of als achtergrond voor andere bloeiende planten.

Naast het decoratieve gebruik wordt de geelbladige vlier ook vaak ingezet voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. De bloemen en bessen van de plant worden gebruikt in traditionele kruidengeneeskunde voor de behandeling van verkoudheid, griep en andere kwalen.

Daarnaast worden de bessen van de Sambucus nigra 'Aurea' ook regelmatig gebruikt bij de bereiding van jam, siropen en zelfs wijn. De bessen zijn zeer voedzaam en bevatten veel vitamine C.

Bloemkleur Wit
Bloeimaand
Bladkleur Geel
Hoogte volgroeide plant 400 cm
Plant familie Sambucus | Vlier
Standplaats Zon
Eigenschappen Sterke groeier, Geurend, Vruchtdragend, Vlinderplant

heroicons/solid/home

Afhaling 15% korting

Kleine Dries 25 - 8600 Diksmuide   

 • Korting Niet Cumuleerbaar met Andere Acties

heroicons/solid/truck

Gratis levering vanaf 75 euro

 • Bestelling België kleiner dan €75: Levering €9.95   
 • Levering NL: €11.95 | DE: €11.95 | FR €15.95 

heroicons/solid/credit-card

Eco, kado, maaltijdcheques

 • Eco Edenred - Sodexo - Monizze met online @ bij afrekenen betaalmethode
 • Kado en Maaltijdcheques Edenred - Sodexo - Monizze met mobiele betaalterminal bij levering na afspraak

Gerelateerde producten

Navigeren door de elementen van de carrousel is mogelijk met de tabtoets. U kunt de carrousel overslaan of direct naar de carrouselnavigatie gaan met de overslaan links.
Sambucus nigra 'Black Lace' ('Eva')
Rode peterselievlier
Sambucus nigra
Gewone vlier
Sambucus nigra 'Black Beauty' (= 'Gerda')
Donkerpaarse vlier