Symphytum caucasicum

Smeerwortel

Variatie

information-circle
Het minimale aantal dat u kunt bestellen is 4.

heroicons/solid/truck Verzending binnen 3-10 werkdagen

 • Koop 24 voor € 3,09 per stuk
 • Koop 72 voor € 3,02 per stuk
 • Koop 120 voor € 2,93 per stuk
 • Azuurblauwe bloemkleur
 • Borderplant
 • Decoratief
 • Bladhoogte 40 cm

De Symphytum caucasicum, bekend als de smeerwortel, is een charmante vaste plant die met zijn prachtige, grootse verschijning een aanwinst is voor elke tuin of buitenruimte. Het unieke karakter van deze plant komt naar voren in zijn opvallende grijsgroene, lansvormige en gekreukelde bladeren die een rustieke uitstraling geven aan zijn omgeving.

In de maanden april en mei komt de smeerwortel tot volle bloei, waarbij het een schouwspel van helderblauwe bloemen tentoonspreidt, schitterend tevoorschijn komend uit rode bloemknoppen. Deze bloeiperiode zorgt niet alleen voor een visuele pracht, maar trekt ook nuttige bijen aan, waarmee het de biodiversiteit in uw tuin ondersteunt.

Wat de smeerwortel extra bijzonder maakt, is zijn medicinale geschiedenis. Al eeuwenlang wordt de plant gebruikt voor diverse kwalen, wat bijdraagt aan zijn rijke culturele erfenis. Daarnaast is het bladafval een ideale compostactivator, wat het een multifunctionele aanvulling maakt op uw groenrecycling. Eenmaal gevestigd toont de plant zich als een winterharde krachtpatser en blijkt hij verrassend droogtetolerant, waardoor hij weinig onderhoud vergt en dus ook voor de minder ervaren tuinier een goede keus is.

Het planten van een Symphytum caucasicum in uw tuin is niet alleen een verrijking vanwege zijn esthetische waarde; het is ook een praktische keuze vanwege de medicinale en ecologische voordelen. Of u nu een tuinliefhebber bent met een voorkeur voor opvallende bloemen of iemand die de lokale bijenpopulatie een handje wilt helpen, de smeerwortel voldoet op prachtige wijze aan beide behoeftes. Zet dus deze veerkrachtige en veelzijdige plant in uw tuin en geniet van zijn schoonheid, terwijl u tegelijkertijd bijdraagt aan een gezondere en duurzamere leefomgeving.

Verzorging en water

Om de Symphytum caucasicum goed te verzorgen is het belangrijk om de grond vochtig te houden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan leiden tot wortelrot.

Onderhoud

De onderhoud van de Symphytum caucasicum is vrij eenvoudig. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. In het voorjaar kan de plant gesnoeid worden om de groei te bevorderen.

Standplaats

De Symphytum caucasicum gedijt goed in de schaduw of halfschaduw. Plaats de plant op een locatie waar het niet te veel direct zonlicht krijgt. De grond moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht vochtig blijven.

Tip

Een handige tip voor de Symphytum caucasicum is om de plant te mulchen met organisch materiaal, zoals compost of bladeren. Dit helpt om de grond vochtig te houden en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem.

Smeerwortel (Symphytum caucasicum) is een decoratieve plant die vaak wordt gebruikt in tuinen en borders vanwege zijn prachtige bloemen en weelderige bladeren. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin vanwege zijn sierlijke uitstraling.

Niet alleen is smeerwortel geschikt voor decoratief gebruik, maar het heeft ook een aantal andere courante toepassingen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als een geneeskrachtige plant, waarvan de wortels en bladeren worden gebruikt om zalf en tincturen te maken die worden gebruikt voor de behandeling van wonden, verstuikingen en spierpijn.

Bloemkleur Blauw
Bloeimaand
Bladkleur Groen
Aantal per m2 6 tot 9
Hoogte volgroeide plant 100 cm
Plant familie Symphytum | Smeerwortel
Standplaats Schaduw
Eigenschappen Bladhoogte 40 cm, Decoratief, Borderplant, Azuurblauwe bloemkleur

heroicons/solid/home

Afhaling 15% korting

Kleine Dries 25 - 8600 Diksmuide   

 • Korting Niet Cumuleerbaar met Andere Acties

heroicons/solid/truck

Gratis levering vanaf 75 euro

 • Bestelling België kleiner dan €75: Levering €9.95   
 • Levering NL: €11.95 | DE: €11.95 | FR €15.95 

heroicons/solid/credit-card

Eco, kado, maaltijdcheques

 • Eco Edenred - Sodexo - Monizze met online @ bij afrekenen betaalmethode
 • Kado en Maaltijdcheques Edenred - Sodexo - Monizze met mobiele betaalterminal bij levering na afspraak