Actinidia kolomikta

Siberische kiwi

Variatie

heroicons/solid/truck Verzending binnen 3-10 werkdagen

  • Herfstverkleuring
  • Plant moet gesteund worden
  • Geurend
  • Solitair

De Actinidia kolomikta, beter bekend als Siberische kiwi of sierkiwi, is een prachtige toevoeging aan elke tuin of balkon. Deze charmante klimplant kenmerkt zich door haar grote, ovale tot hartvormige bladeren die een diepgroene kleur hebben. Wat deze plant bijzonder maakt, is de unieke kleurschakering op de bladeren van de mannelijke planten, die veranderen in een palet van donkergroen met opvallende witte en rozige vlekken naar de bladpunten toe.

In de bloeiperiode van april en mei tooit de Siberische kiwi zich met heerlijk geurende, roomwitte bloemen, die een lust zijn voor het oog en de neus. Deze bloemen kunnen, mits bestuiving door een mannelijke plant in de buurt, transformeren in oranjegroene vruchtjes. Deze mini kiwi's zijn ondanks hun bescheiden grootte van amper 2 cm verrassend smaakvol met een zoet, aromatisch karakter.

Gelukkig is de verzorging van de Actinidia kolomikta allesbehalve gecompliceerd. Ze prefereert een zonnige plek en groeit het beste in een vruchtbare, goed doorlatende bodem. Bovendien is deze sierkiwi bestand tegen strenge winters en kan aardig tegen droogte, wat haar een robuuste keuze maakt voor het Nederlandse klimaat.

De reden om deze Siberische kiwi in je tuin of zelfs huis te plaatsen is tweevoudig. Ten eerste biedt de plant een esthetisch genot door haar decoratieve blad en charmante bloemen. Ten tweede levert zij kleine, smakelijke kiwivarianten op die niet alleen leuk zijn om te zien, maar ook heerlijk zijn om van te genieten. Het is een plant die niet alleen je tuin verrijkt, maar ook een unieke en smakelijke aanvulling biedt op je fruitassortiment.

Verzorging en water

De Actinidia kolomikta heeft regelmatig water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef de plant bij voorkeur water met lauw water.

Onderhoud

Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen en een mooie vorm te behouden. Verwijder dode takken en dun de plant uit om licht en lucht door de kroon te laten stromen. Geef de plant indien nodig ook voeding in het voorjaar en de zomer.

Standplaats

De Actinidia kolomikta gedijt het beste op een plek in de zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te zwaar. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

Tip

Plaats de Actinidia kolomikta bij voorkeur in de buurt van een pergola, schutting of andere klimconstructie. Op die manier kan de plant zich goed vastgrijpen en mooi omhoog groeien.

De Actinidia kolomikta, ook bekend als de Siberische kiwi, is een prachtige klimplant die vaak wordt gebruikt voor decoratieve doeleinden in tuinen en op terrassen. Met zijn opvallende bladeren, die groen met witte en roze strepen zijn, voegt deze plant een vleugje kleur toe aan elke buitenruimte.

Niet alleen is de Siberische kiwi decoratief, maar het is ook een populaire keuze voor het creëren van natuurlijke afscheidingen en het bedekken van lelijke muren of schuttingen. Het snelgroeiende karakter van de plant zorgt ervoor dat hij in korte tijd een weelderige groene wand kan vormen, waardoor privacy wordt geboden en de esthetiek van de buitenruimte wordt verbeterd.

Naast zijn decoratieve en functionele toepassingen, heeft de Siberische kiwi ook enkele courante gebruiken. De vruchten van de plant zijn eetbaar en rijk aan vitamine C, waardoor ze een heerlijke toevoeging zijn aan fruitsalades of smoothies. Bovendien worden de bladeren van de plant soms gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege hun vermeende geneeskrachtige eigenschappen.

Bloemkleur Wit
Bloeimaand
Bladkleur Groen
Hoogte volgroeide plant 400 cm
Plant familie Actinidia | Siberische kiwi
Standplaats Halfschaduw, Zon
Eigenschappen Solitair, Geurend, Plant moet gesteund worden, Herfstverkleuring

heroicons/solid/home

Afhaling 15% korting

Kleine Dries 25 - 8600 Diksmuide   

Korting Niet Cumuleerbaar met Andere Acties

heroicons/solid/truck

Gratis levering vanaf 75 euro

Bestelling BE kleiner dan €75:  Levering €9.95   

Levering NL: €11.95 | DE: €11.95 | FR €15.95 

heroicons/solid/credit-card

Eco, kado, maaltijdcheques

Edenred - Sodexo - Monizze met mobiele betaalterminal bij levering na afspraak