URBAN KRUIDENTUIN - 7 x SOORTEN ZADEN + GRATIS ZAK 10L POTGROND
€19,95


De maten & vormen

30/40 staat voor de hoogte van de plant uitgedrukt in centimeter

Bol staat voor bolvorm

Pyr staat voor pyramidevorm

 

Type potten (C,P)

C staat voor container, een plastieken pot.
C met een cijfer, vb. C5 staat voor een container met 5 liter inhoud.

P9 staat een pot van 9 op 9 cm
P11 staat voor een pot van 11 op 11 cm

 

Kluit

Kluit staat voor een plant gekweekt in de volle grond, gerooid met een kluit en toegebonden met een net.

Draadkluit staat voor een plant gekweekt in de volle grond, gerooid met een kluit, toegebonden met jute en vastgemaakt met een ijzeren draad.

 

Blote wortel

Blote wortel staat voor een plant gekweekt in de volle grond, gerooid met wortel.

Blote wortel 3/5t staat voor een plant gekweekt in de volle grond, vertakt met 3 tot 5 takken, gerooid met wortel

 

Type stammen

Hoogstam, vertakking van de boom begint op 2.20 m

Halfstam, vertakking van de boom begint op 1.50 m

Hoogstam 8/10, cijfers drukken de omtrek aan op 1 m hoogte uitgedrukt in centimeter

*Ons matensysteem in detail:

URBAN KRUIDENTUIN - 7 x SOORTEN ZADEN + GRATIS ZAK 10L POTGROND

Munt, Peterselie, Basilicum, Bieslook, Rozemarijn, Tijm, Marjolein

Urban kruidentuin

 • Het verbouwen van je eigen voedsel in je kruidentuin

Waarom een kruidentuin?  Tijdens het koken maak je veel gebruik van kruiden. Op het moment dat je kruiden afknipt begint de afbraak ervan. Daarbij gaan vitamines en mineralen verloren, maar belangrijker nog: de smaak gaat snel achteruit. We begrijpen het gemak van gedroogde kruiden, maar verse kruiden tillen een gerecht naar een hoger niveau. En je bespaart er ook nog een hoop geld mee. Win-win-win.

Voordat je begint is het belangrijk de juiste kruiden te kiezen. Alle kruiden hebben verschillende voorkeuren als het gaat om zonlicht, grond en water. We selecteerden een aantal basic kruiden.

 

 1. Munt is heel makkelijk te kweken, let erop dat dit een woekeraar is als hij zich lekker voelt. Zet hem daarom in zijn in een pot, dan kan hij andere kruiden niet wegdrukken. Hij doet het goed in de zon, maar halfschaduw is ook prima.
 2. Peterselie bestaat er in een platte en krul variant. De favoriet is zonder twijfel platte peterselie. Deze behoud zijn smaak beter in gerechten. Peterselie houdt van de halfschaduw, een echte zonaanbidder is het dus niet.
 3. Bieslook is een plant uit de look familie. Het is een vaste plant die meerder jaren blijft staan, als hij bloeit kun je de bloemetjes ook eten. Bieslook gedijt het beste op een goed bemeste en vochtige grond. In zowel de zon als de schaduw doet deze plant het goed.
 4. Basilicum is een echte koukleum. Tijdens de winter en herfst kun je hem daarom het beste binnen kweken. De meest voorkomende soort is Genovese, maar er bestaat bijvoorbeeld ook paarse en soorten met een vleugje citroen. Het kruid houdt van de zon.
 5. Rozemarijn kan erg groot worden en dat is maar goed ook. Je zult hem vaak gebruiken, omdat het een echte smaakmaker is. De struik – die tot wel tachtig centimeter hoog kan worden – houdt van een zonnige, droge en beschutte plek. Het liefst in een zanderige grond.
 6. Tijm heeft iets weg van een struik. De plant heeft graag een zonnige standplaats en een goede doorlatende grond. Hiervoor kun je aarde 50/50 mengen met zand. De bloemetjes kun gebruiken als garnering.
 7. Marjolein Oreganium is een must om in je kruidentuin te hebben. Het kruid is onmisbaar op pizza. De plant kan tot één meter hoog worden. Hij doet het goed op een zonnig terras in een pot. Zorg dat deze pot groot genoeg is zodat hij kan groeien.
 • Je begint met de basis van je kruidentuin

Nu je weet welke kruiden het meest geschikt zijn, is het tijd om een start te maken aan je kruidentuin. Voor een sterke en rijkelijke kruidentuin begin je bij een goede basis. Goede grond zorgt ervoor dat de planten voldoende voeding kunnen opnemen. Je kunt de aarde nog aanvullen met een bodemverbeteraar om de kruiden een boost te geven.

 • Zaaien van je kruidentuin

Wanneer je de grond hebt geprepareerd is het tijd om er planten in te zetten. Als je je kruiden zaait, moet je wel iets langer geduld hebben dan bij het planten. De plantjes uit de supermarkt zijn meestal niet sterk genoeg om te overleven.  Het beste moment om kruiden te kopen en te planten is het voorjaar. Maak een kuiltje in de aarde, ontdoe de plant van zijn potje en plaats het kruid in de grond. Mocht je nog niet zo’n kenner zijn dan kun je er labels bij plaatsen.

 • Dagelijkse verzorging

Je nieuwe baby’s hebben een hoop aandacht nodig, geef ze voldoende water en check of er zich geen gekke dingen voordoen. Gebeurt dat wel, dan kun je op internet allerlei tips en tricks vinden om hun kwaaltjes te genezen. Als je de kruiden gaat gebruiken, dien je er rekening mee te houden dat je de kruiden ook de kans geeft om verder te groeien. Anders is al je harde werk voor niets geweest.

 • Het gebruik van je kruiden

De kruiden uit je kruidentuin kun je natuurlijk gebruiken voor het maken van je lekkerste gerechten. Maar veel kruiden doen het ook perfect in een cocktail. Denk aan de Gin Tonic met rozemarijn of een mojito met een flinke lading munt. Van de basilicum maak je in een handomdraai een pesto voor bij de carpaccio of andere Italiaanse gerecht. Bon appetit!

Bloeimaand
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kleur blad
Standplaats