OLEA EUROPAEA 'BUSH' 7.5 L - 90-100 Cm
€57,95


De maten & vormen

30/40 staat voor de hoogte van de plant uitgedrukt in centimeter

Bol staat voor bolvorm

Pyr staat voor pyramidevorm

 

Type potten (C,P)

C staat voor container, een plastieken pot.
C met een cijfer, vb. C5 staat voor een container met 5 liter inhoud.

P9 staat een pot van 9 op 9 cm
P11 staat voor een pot van 11 op 11 cm

 

Kluit

Kluit staat voor een plant gekweekt in de volle grond, gerooid met een kluit en toegebonden met een net.

Draadkluit staat voor een plant gekweekt in de volle grond, gerooid met een kluit, toegebonden met jute en vastgemaakt met een ijzeren draad.

 

Blote wortel

Blote wortel staat voor een plant gekweekt in de volle grond, gerooid met wortel.

Blote wortel 3/5t staat voor een plant gekweekt in de volle grond, vertakt met 3 tot 5 takken, gerooid met wortel

 

Type stammen

Hoogstam, vertakking van de boom begint op 2.20 m

Halfstam, vertakking van de boom begint op 1.50 m

Hoogstam 8/10, cijfers drukken de omtrek aan op 1 m hoogte uitgedrukt in centimeter

*Ons matensysteem in detail:

OLEA EUROPAEA 'BUSH' 7.5 L - 90-100 Cm

Olijfboom

De olijfboom of Olea Europaea komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse zee. De olijf is een groenblijvende boom die erg oud kan worden. Hij groeit maar langzaam en het kan ook tot 5 jaar duren voor hij olijven gaat dragen. Het is echter een prachtige boom met een grillige stam, welke steeds mooier wordt met de jaren. De stam kan op een gegeven moment ook hol worden door zijn leeftijd. 

Olijven worden in mediterrane klimaten overal ter wereld steevast gekweekt als fruitbomen en daarom worden hun takken altijd afgeknipt om ze laag te houden zodat de vruchten bereikbaar zijn.  De Europese Olijfboom is een onmiskenbaar symbool van zowel het mediterrane landschap als van de levenswijze, en dateert van enkele millennia geleden. Door de oude Romeinse landbouwschrijver Lucius Columella "de koningin van alle bomen" genoemd, vertegenwoordigt hij al heel lang rijkdom, overvloed, macht en vrede - een krans van zijn gebladerte werd zelfs aan zegevierende Griekse atleten aangeboden als trofee van hun succes.

De Olea europaea is wijd verspreid over het Middellandse Zeegebied, Afrika en Azië en is natuurlijk het meest bekend om zijn vrucht: de olijf. In het Middellandse Zeegebied, waar ze al meer dan 5000 jaar worden geteeld, wordt ongeveer 90% van alle olijven ter wereld geproduceerd. Vandaag de dag zouden er ongeveer 865 miljoen olijfbomen in de wereld zijn, waarvan sommige wel 2000 jaar oud zouden zijn en nog steeds olijven produceren!

Olea europaea kan worden geplant of in een pot worden gehouden, zolang ze een goede afwatering hebben en in de warmere zomermaanden goed worden bewaterd. Olijven vormen een prachtig element voor de meest uiteenlopende stijlen, geschoren voor formele tuinen of los gelaten voor meer naturalistische ontwerpen.  

Deze groenblijvende struik is winterhard en kan vanwege zijn afkomst aan de kust sterke wind en zelfs temperaturen onder nul verdragen. Ondanks hun mediterrane wortels zijn olijven dus uitstekend geschikt voor onze tuinen.  De olijf houdt van koele winters. Net boven het vriespunt en tot een graad of 10 is ideaal voor de vruchtvorming. In de volle grond heb je minder goede mogelijkheden voor bescherming tegen vorst dan in een pot.

Olea europaea is een zeer langzaam groeiende plant en verdraagt snoeien, dus het is onwaarschijnlijk dat hij de ruimte waarin hij staat zal ontgroeien. De olijfboom (Olea) is niet giftig. Ook de olijven van de Olea zijn niet giftig. Toch kun je de vruchten beter niet eten, sowieso het eerste jaar niet! Het kan namelijk zijn dat de olijf bij de kweker tegen ongedierte is behandeld met bestrijdingsmiddelen en dan is het niet verantwoord om van de vruchten te eten. De olijfboom houdt van zon. Een plek in de volle zon is dus het beste, dit geldt zowel voor een olijf binnen als buiten in de volle grond of in pot. Buiten staat hij het liefst ook beschut tegen de wind. De grondsoort is voor de Olea niet heel erg van belang, zolang deze goed waterdoorlatend is en hij genoeg voeding krijgt.

Pot Totale Hoogte Plant hoogte
2,6 Liter 25-30 15-20
7,5 Liter 90-100 70-80
25 Liter 110-120 80-90

 

 

 


 

Bloeimaand
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Standplaats